Gulet Nedir?
Gulet nedir? Herkes bir guletin ne olduğunun tam olarak farkında değildir ve bu hiç de şaşırtıcı değildir.
Gulet, Türkiye’den el yapımı bir teknedir ve ağırlıklı olarak Marmaris (Bozburun) ve Bodrum sahil kasabalarında inşa edilmektedir. Geleneksel olarak inşa edilen ahşap teknelere Gulet adı verilir ve genellikle maundan yapılır.
Gulet adı muhtemelen 18. yüzyılda Fransız kıyılarında seyreden bir gemi olan Fransızca Goulette kelimesinden türemiştir. Bazı insanlar bunun İtalyanca Galiota kelimesinden geldiğini söylüyor. Gulet eskiden kargo gemisi, balıkçı teknesi olarak kullanılıyordu ve sünger dalgıçları için bir üs olarak kullanılıyordu.
Mevcut gulet, biri ana yelken diğeri de cenova için olmak üzere 2 direk içerir, ancak sadece istisnai durumlarda bu eşsiz gemi yelken açacaktır çünkü bu 30.000 kg devasa motor en iyi şekilde hareket etmektedir. Yelken olanakları için daima acentenize danışın. Bu guletten gulete değişir.
Gulet Nedir?
1980’lerde Yunanistan ve Türkiye’de turizmin gelişmeye başladığı yıllarda bu güzel ahşap tekneyi günümüz guletine modernize etmek kısa sürede mümkün olmuştur. Bu, hem içeride hem dışarıda devasa geniş kabinler ve oturma alanları anlamına gelir. Ortalama bir gulet 25 metreden 45 metreye kadar uzunluktadır, 4 kabini, 5 kabini ve hatta 8 kabini ile onlara sahipsiniz.
Her zaman mürettebat vardır, bu yüzden tıpkı kendi kendinize yelken açabileceğiniz bir yelkenli gibi değildir. Sorumlu kaptan, aşçı, denizci (1 veya 2), bir hostes ve bir teknisyen vardır. Bazı durumlarda 7 veya daha fazla mürettebatınız vardır ve bazen 3 veya 4 kişidir. Bu guletin lüksünden kaynaklanmaktadır. Gulet ne kadar lüksse, misafirleri memnun edecek ekip o kadar fazladır. Bir sonraki bloğumda bunun hakkında kapsamlı bir şekilde konuşacağım 🙂